top of page

ימי המנדט, אבל איזה? סיפור 16 המנדטים של ראשית המאה ה-20

  • shacharlotan
  • Feb 7, 2023
  • 3 min read

Updated: Oct 7, 2024

כולנו מכירים את המנדט הבריטי על ארץ ישראל ועבר-הירדן, ומניח שרובכם שמעתם גם על המנדט הצרפתי בסוריה. אבל האם ידעתם שאלו רק המפורסמים מבין 16 מנדטים שונים שהיו?


להלן פוסט היסטורי קליל על מה היו המנדטים, מאיפה באו (רמז: אנשים עם חליפות) ולאן הלכו (עוד רמז: לעזאזל) -



כשמלחמת העולם (#לא_הראשונה) נגמרה ב-1918 (ברוב המקומות), שלוש אימפריות אדירות נעלמו מבימת ההיסטוריה – העות'מאנית, הגרמנית, והאוסטרו-הונגרית. כלומר, הקיסר הפסיק לשלוט ואיתו התפוררה כל מערכת הסדר המוכרת, אך העמים והארצות תחת שלטונם עדיין היו קיימים.


אז מה עושים עם הארצות והעמים האלו? התשובה האירופית הקלאסית מאז ומעולם הייתה "שוחררתם! עכשיו אתם נתינים שלנו", וזה בגדול מה שהמעצמות המנצחות, ובראשן בריטניה וצרפת תכננו לעשות, וזה מה שהן בהחלט היו עושות לולא סקובי דו, כלומר נשיא ארה"ב וודרו וילסון, והצעצוע האהוב עליו – "חבר הלאומים".




חבר הלאומים, אותו ארגון גלובלי אוטופי לפתרון סכסוכים, היה חלק מרכזי בתכנית 14 הנקודות של ווילסון לסדר עולמי חדש פוסט-המלחמה (עליו קיבל עליו נובל לשלום), וכך עם הסכמי ורסאי הארגון הוקם – אך כמובן ללא ארה"ב עצמה, כי כאמור, אף פעם אל תצטרפו למועדון שמוכן לקבל *אתכם* (במיוחד כיזמים שלו..)




אוקיי, אז ב-1919 כיאה לסדר העולמי של ווילסון, קולוניאליזם ואימפריאליזם "קלאסיים" זה BAD, ומדינות לאום זה GOOD, אז מחד גרמניה וטורקיה צריכות להפסיד את שטחיהן מעבר לגבולותיהן הלאומיים ומאידך אי אפשר לתת לילידים במזה"ת/אפריקה/אסיה לשלוט על עצמם, כי הם עוד לא "בשלים" לשלטון עצמי ולך תדע מה הם יעשו עם כל החירות הזו ככה פתאום.



ואז נולד הרעיון של "מנדט", ייפוי כוח מחבר הלאומים לאחת מהמעצמות המנצחות/מתקדמות/ מתורבתות (במקרה לגמרי יצא שאלו הגדרות לחלוטין חופפות...), ש"ינחו" את הילידים לנחיתה רכה בעולם המודרני לאור טוב ליבן ונסיונן המלבב והמוצלח בשליטה על עמים תחת "חובת הנאמנות הקדושה" לרווחתם ופיתוחם האנושי...וכמנוסח בסעיף 22:



בתיאוריה, היה אסור על המעצמות לבסס צבא בשטחי המנדט ולדווח כל שנה לחבר הלאומים על התקדמות.. אבל בגדול וכמו שניחשתם – בסוף מה שיצא זה בגדול קולוניאליזם קלאסי עם סרטים צבעוניים ומילים יפות.

אבל! 'סדר מוכרח להיות'. לכן את הטריטוריות השונות חילקו לקטגוריות שונות, לפי אופי השלטון הקודם, מיקום ג"ג, ו"מוכנות הילידים":



קבוצה A היו שטחים לשעבר בידי העות'מאנים, ש"הגיעו לרמת התפתחות שבה ניתן להכיר בקיומם כאומה עצמאית בהינתן ייעוץ מנהלי וסיוע על ידי כוח מנדטורי, עד לאותה עת שבה הם יכולים לעמוד בזכות עצמם. שאיפותיהן של קהילות אלה צריכות להיות השיקול המנחה בבחירת המנדט." היי, מדברים כאן עלינו!


אז בקצרה, קבוצה A כללה את (מה שבימינו) עיראק, ארץ ישראל וירדן לבריטניה, וסוריה ולבנון לצרפת (לא נכנס פה לכל מיני תת-מדינות שהתקיימו לרגע כמו הר הדרוזים, אלכסנדרטה, חלב וכו'. גוגל איט. טוב נו, על אלכסנדרטה יש פוסט נפרד).



קבוצה B, כללה את שטחי גרמניה במערב ובמרכז אפריקה, שכן אזורים אלו נחשבו לפראיים יותר ו-"..כוח המנדט חייב להיות אחראי לניהול השטח בתנאים שיבטיחו חופש המצפון והדת".


שטחים אלו כללו את מה (מה שבימינו) רואנדה (שאוחדה עם קונגו הבלגית), טנגנייקה(=טנזניה) לבריטניה; וקמרון וטוגו שחולקו חצי חצי בין בריטניה לצרפת (וחלק התאחדו בשנות ה-60, חלק עברו לגאנה..בלאגן שלם)



קבוצה C כללה שטחים של גרמניה בדרום אפריקה ובאוקיינוס השקט, שפשוט רצו לספח לקולוניה קרובה כי "מוטב שישלטו בהתאם לחוקי הכוח המנדטורי כחלק אינטגרלי של המדינה המנדטורית." (ומוטב זה לבריטניה אני מניח, לא לתושבי האיים רחמנא ליצלן).


אז קבוצה C כללה את דרום-מערב-אפריקה (שם מאוד ייחודי, מראה על קשר עמוק למקום) שסופחה לדרום-אפריקה הבריטית (בימינו נמיביה; שוחררה רק ב-1990!), סמואה שעברה לניו זילנד, ו-נאורו וגינאה החדשה (הגרמנית), שסופחו לאוסטרליה.



אז איך זה נגמר? בגדול כמו שקרה בא"י, אף מנדט לא התקבל באהדה רבה מדי ע"י המקומיים בקבוצה A – עד שלאחר מלחמת העולם השנייה (#לא_שנייה), הקמת האו"ם והסדר העולמי שהפעם באמת (בערך) ניסה לסיים את הקולוניאליזם, חלק מהמנדטים הסתיימו/גורשו בשנות ה-40' והמדינות קיבלו עצמאות (ומאז כידוע חיות להן במזרח התיכון באושר, עושר, שלווה ואחווה אינסופית).


מקבוצות B ו-C רוב הטריטוריות עברו בתורשה מחבר הלאומים ז"ל ל-"טריטוריות הנאמנות של האו"ם" (פלוס סומלילנד האיטלקית וכמה איים שהיפנים הפסידו בפסיפיק), עד שרובן ככולן קיבלו עצמאות בשנות ה-60' ולכל המאוחר 70', כחלק מגלי הדה-קולוניאליזציה הגדולים (מלבד נמיביה כאמור, שדרא"פ סירבה לשחרר).



אז מוסר ההשכל הוא שאנחנו קצת פחות מיוחדים ממה שאנחנו אוהבים לחשוב, ושחלק עצום מהבעיות הנוכחיות בעולם נובע מצרפתים ובריטים שניסו לחלק עמים וארצות בהתאם לקווים יפים על המפה ובטיוטות חוזים, ולא בהתאם למציאות בשטח...

ואולי בעצם הבעיות הן כי גירשנו אותם מהר מדי?


עד הפעם הבאה,

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

רוצים לקבל עדכון אישי כשיצא הגיליון הבא?

© 2021 by Shachar Lotan. All rights reserved.

2021, שחר לוטן. כל הזכויות שמורות

bottom of page