למה האקלים באירופה נוח יותר מבצפון אמריקה?
- shacharlotan
- Oct 20, 2024
- 2 min read
למה האקלים של החוף המזרחי בצפון אמריקה הרבה יותר קר בחורף ומלא הוריקנים בקיץ, לעומת מקומות מקבילים במערב אירופה?
ואיך זה קשור לעובדה שדווקא האירופאים השתלטו על העולם, והאם ההבדל האקלימי הזה קבוע או יכול להשתנות? הכל כאן, בסיפור קצר על "זרם הגולף".

[דיסקליימר מראש – אני לא גאוגרף ולא אקלימולוג, הכל פה תיאוריות מובילות ולא אמת מוחלטת. באופן כללי עדיף להתייחס ככה לאינטרנט].
אז מה הוא ה- Gulf stream, או "זרם המפרץ"? בפשטות, זהו זרם מים עצום בצפון האוקיינוס האטלנטי שנע ממערב למזרח, ונושא איתו מים חמים מאזור מקסיקו אל מערב אירופה.
הזרם התגלה ע"י הספרדים הראשונים שהגיעו ליבשת (ולא בקושי רב, כי הוא שונה בצבע, מהירות, טמפ' ועוד משאר האוקיינוס, ולדבריהם "היה חזק מהרוח"). במאה ה-18 בנג'מין פרנקלין צייר את מסלול הזרם בניסיון להסביר לפקידים בלונדון למה לסחורות לוקח הרבה יותר זמן לשוט מאנגליה לקולוניות לעומת המסלול הנגדי.

יש מספר סיבות להיווצרות הזרם, מסיבוב כדה"א ועד להפרשי עומק וטמפ', אבל זה גדול עלינו לעכשיו. מה שחשוב לדעת זה שעיקרו מתחיל במים הרדודים והחמים של הקריביים-מקסיקו, ושהוא נע צפון-מזרחה ברוחב של כ-100 ק"מ ועומק של 1 ק"מ. ממש נהר בתוך האוקיינוס.
הזרם נושא איתו חום רב לאורך דרום-מזרח ארה"ב, עד שבאזור הקרוליינות הוא שובר מזרחה ונע לכיוון האיים הבריטיים, אז הוא מתפצל לתתי-זרמים – חלק חזרה לאמריקה אבל הרוב לחופי מערב אירופה, מנורווגיה ועד לספרד.

וההשפעה האקלימית של הזרם על מערב אירופה עצומה. למרות שבקווי הרוחב היא מקבילה לקנדה הקפואה, איי בריטניה בחורף יכולים להיות C30+ מאזורים מקבילים להם באמריקה, ואף אחד מנמלי הים של בריטניה ורוב נורווגיה לא קופאים בחורף.
מהצד השני של הבריכה, ההבדל הניכר בטמפ' של הזרם מעצים סופות קריביות לכדי הוריקנים אימתניים שפוגעים בחופי פלורידה ודרום-מזרח ארה"ב, כפי שקרה ממש לאחרונה (הוריקן, או ציקלון באסיה, נוצרים באוקיינוס באזורי מים חמים, לחים, ועם הפשרי לחץ משמעותיים). אז כאמור הזרם לא מייצר את הסופות, אבל הוא מגדיל אותן ומעלה אותן ישר לחופי ארה"ב.

אז קשה להגיד שהזרם אחראי לכל ההיסטוריה האנושית, אבל הוא בוודאי תרם ליכולת של אירופה להתפתח באקלים נוח "יחסית" ובעיקר לחקור את האוקיינוסים מנמלים חמימים שלא נהרסים כל שנה.
אבל הזרם לא קבוע ולא נצחי, ולמעשה הוא מושפע מאוד משינויי האקלים, ונראה שכרגע זרימתו החלשה ביותר באלפיים השנים האחרונות (שזה כלום במונחי אקלים).
ואם אתם זוכרים את הסרט "היום שאחרי מחר" (או את הפרודיה המוצלחת של סאות'פארק), חלק משמעותי מקיפאון העולם נובע מקריסה מסיבית של קרחונים שמקררת ולבסוף עוצרת את זרם הגולף. זה כמובן תרחיש די דמיוני ואפוקליפטי, אבל מדענים בימינו עוסקים הרבה בזרם כאיזשהו סנסור לבריאות האקלימית הכללית של הפלנטה.

ולסיום כדי להיות הגון – יש כאלו כמו כותבי המאמר לעיל שחולקים על כל מה שכתבתי, וטוענים (בנימוקים מדעיים למדי) שהשפעת הזרם על האקלים היא אגדה שהשתרשה חזק מדי, ושהכל בעצם נובע מהבדלי לחץ ורוח, לא זרמים בים (למרות ש..הכל באקלים קשור בסוף זה לזה).
עד כאן להפעם.
Comments