top of page

מלחמת העולם הראשונה *האמיתית* - חלק 1/3

  • shacharlotan
  • Oct 20, 2022
  • 3 min read

Updated: Mar 23

בסדרת הפוסטים הבאה אנסה לשכנע אתכם שאין שום סיבה לחשוש מפריצת מלחמת העולם השלישית לאור פלישת רוסיה לאוקראינה או המתיחות במיצרי טיוואן, וזאת מכיוון שמלחמת העולם השלישית כבר התרחשה! כן כן, אז כשגרמניה פלשה לפולין בספטמבר 1939 ונגמרה באוסטרי אחד פחות בבונקר ברלינאי ב-1945. זאת שבאה לאחר, מלחמת העולם השנייה, שהתחילה ברצח יורש העצר בסרייבו ב-1914. מהרביעית אתם עדיין מוזמנים לדאוג.


אז הפעם לא אקשר בין אירועים היסטוריים-גיאוגרפיים אקלקטיים, אלא אצלול לתאר את מלחמת העולם הראשונה *האמיתית* (וזה לא רק אני אומר, זה גם צ'רצ'יל), זו שהחלה ב-1754 בצפון אמריקה בין מעצמות אירופיות ונמשכה כ-9 שנים, על אף שהיום שמה הנפוץ ביותר הוא "מלחמת 7 השנים".



המלחמה נפרסה על פני רוב יבשות כדור הארץ וכמו הבאות אחריה, החריפה כתוצאה מבריתות צולבות ומחייבות של מעצמות אירופאיות, כשאת החשבון שילם העולם כולו (ובעצם גם כמו הבאות, כן יש מנצחת מובהקת אחת – ארצות הברית, שנולדה ממש כהמשך ישיר למלחמה הזו).

גם הפעם, אנסה אנסה לקשר לסיפור מלא עובדות פיקנטיות ואישים רנדומליים 😊



מפאת רוחב היריעה לא אוכל כמובן לגעת בכל הנושאים אז מוזמנים להרחיב עוד בתגובות, ולשתף אם הצלחתי לשכנע אתכם שהספירה הנוכחית של מלחמות עולם דורשת תיקון.

והפעם חלק א, או מלחמת העולם גרסת הבטא – "מלחמת הצרפתים והאינדיאנים":

[דיסקליימר: משיקולי בורות ונוחות, אתמקד בנקודת מבט אירופאית ולא של האינדיאנים, על אף שהיו צד פעיל מאוד במלחמה ובכלכלת היבשת. כמו כן, אשתמש בחופשיות רבה במילה 'אינדיאנים', אם זה מפריע לכם צפו ב - https://www.youtube.com/watch?v=kh88fVP2FWQ) .



נתחיל בקצת רקע. אז את אמריקה גילו (כן, שוב..) ב-1492, אבל את צפון אמריקה החלו מעצמות אירופה ליישב ברצינות רק הרבה מאוחר יותר, בתחילת המאה ה-17. את עיקר ההתיישבות (ולא בכדי) הובילו המדינות האטלנטיות – בחלוקה גסה ספרד בדרום ומרכז אמריקה בעיקר, אבל גם מה שהיום פלורידה (עוד נחזור לזה), בריטניה במה שהיום מזרח ארה"ב וצרפת במה שהיום מזרח קנדה וקצת מרכז ארה"ב. על אף שכללו חברות פרטיות ויוזמות מרובות פנים, אתייחס למושבות האלו כשטח בשליטת ובהכוונת ממלכות האם באירופה.


בהתחלה היה מספיק שטח לכולם, אבל כפי שקרה בכל מקום בהיסטוריה של המין שלנו, אדמה הפסיקו לייצר ואנשים עוד לא. אז כמו במשחק מותח של "כובש שטחים", לקראת סוף המאה ה-17 ובתחילת ה-18, הבריטים והצרפתים התחילו לדרוך זה על הרגליים של זה ולתבוע שטחים דומים (מיושבים יותר או פחות באינדיאנים שלא טרחו לשאול לדעתם..) , במיוחד לאורך נהר סנט-לורנס והשטחים שבין הרי האפלצ'ים לנהר המיסיסיפי.


לצרפת הייתה את המושבה הדרומית ניו-אורלינס בשפך הנהר, והם ממש רצו לחבר אליה את השטחים בקוויבק שבקנדה (שעוד לא נקראה ככה..), וכך כמובן לחסום את הבריטים מלהתפשט מערבה לפנים היבשת. תוסיפו לתמונה הזו חילוקי דת בין צרפת לבריטניה, סכסוכי ירושה על אדמות באירופה, שבטים אינדיאנים וסוחרי פרוות שמחליפים בריתות בין הצדדים ואיבה כללית של כחצי מילניום, וזה עיקר הרקע שצריך בשביל להביא אותנו לאמצע המאה ה-18.



את הקרב הראשון במלחמה שתהפוך לעולמית הוביל לוטננט-קולונל (~סא"ל) בריטי מבטיח, בן סה"כ 21, שאני די בטוח שכבר שמעתם עליו בעבר. ובכן, במאי 1754 הגיע ג'ורג' must be nice וושינגטון עם כ-40 חייליו למבצר פור דוקן הצרפתי (בצרפתית כותבים את זה עם עוד 18 אותיות. כמובן. ) לדון בגבול שבין המעצמות, בקרבת העיר פיטסבורג של ימינו ובאזור אסטרטגי במיוחד לשליטה בנהר אוהיו העצום. הצרפתים סירבו למו"מ והתפתח קרב בו נהרגו עשרה מהם, כולל מפקדם.



הנקמה הצרפתית לא איחרה לבוא, ואחיו של המפקד הצרפתי תקף את המצודה הארעית שהקים וושינגטון באזור עם כוח עודף, והביא אותו להיכנע ולסגת – בפעם הראשונה והאחרונה בקריירה של אבי האומה האמריקנית. במהלך השנתיים הקרובות כוחות קבע בריטיים וצרפתיים, מגובים בתגבורות מינוריות מהעולם הישן ובשבטים אינדיאניים מקומיים המשיכו להתיש אחד את השני, כשברוב המקרים הכף נוטה לכיוון הצרפתים... כל זאת כאשר רשמית בריטניה וצרפת לא במצב של מלחמה, אלא רק בסוג של מב"מ (...) בשטחי המושבות שלהן.



אבל הכל השתנה כשאומת האש, הממ כלומר צרפת, החליטה להעביר את המלחמה לאירופה, במהלך שיעלה לה במרבית שטחי האימפריה שלה. בחלק הבא נתחיל באיום הצרפתי על נסיכות הגרמנית הנובר, אשר באותו הזמן עמד בראשה לא אחר ממלך אנגליה (כי, סיבות), ונראה איך מערכת בריתות אירופאית גוררת את שאר אירופה ואיתה את העולם כולו למלחמה (בפעם הראשונה והמקורית!) שתימשך עוד 7 שנים תמימות.



Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

רוצים לקבל עדכון אישי כשיצא הגיליון הבא?

© 2021 by Shachar Lotan. All rights reserved.

2021, שחר לוטן. כל הזכויות שמורות

bottom of page