מקורו של סימן הפאונד £
- shacharlotan
- May 13, 2023
- 2 min read
Updated: Mar 23
מה מקורו של סימן הפאונד? ולמה הוא מכונה רשמית "לירה סטרלינג"? מה זה בכלל סטרלינג ומה הקשר למכון התקנים הישראלי ולאימפריה הרומית?:

כמו מרבית הסיפורים הטובים, גם שלנו מתחיל עם האימפריה הרומית, בה מדדו משקל של דברים ב"ליברות", ואמרו בלטינית “Libra Pondo”, מילולית פחות או יותר "משקל על המאזניים", כאשר Pondus זה פשוט צורת היחיד ל-"משקל".

כאנקדוטת צד, לליברה הרומית (קיצורה ~329 גר' של ימינו) הייתה תת-יחידה בשם אונקיה (1/12), ומכאן (דרך האימפ' הבריטית) כל יחידות הנפח והמשקל האמריקאיות המטומטמות, האומה היחידה שגם שמה איש על הירח וגם מודדת מרחקים ברגליים וחצרות, משקלים באבנים ותירס בחביות. 'מריקה.

בחזרה לסיפורנו. מה היה הדבר שהכי חשוב למדוד בצורה מדויקת בימי קדם? מטבעות. וכך עם הזמן בשפות העמים שירשו את שטחי האימפריה הרומית, המונח למדידת משקל הפך לשמות המטבעות, חלק "לירה" ע"ש הליברה, וחלק "פאונד" ע"ש הפונדוס.

אך בשני המקרים הקיצור היה ונשאר Lb, לציון ליברות, שהן כאמור יח' המידה. סמל המטבע של ימינו לפאונד הבריטי הוא גלגול של אותה L גדולה מסוגננת, כאשר ישנם תיעודים לכך שזה היה הקיצור המקובל עוד בזמן הקמתו של ה- Bank of England ב-1694. סמל הפאונד משמש עד ימינו גם את הלירות המצריות!

עכשיו לסטרלינג. בימינו כסף סטרלינג זו סגסוגת ובה 92.5% כסף טהור (השאר לרוב נחושת), והיא נפוצה בעיקר לתכשיטים ולכלי נגינה. בישראל מכון התקנים המציא (מהכסף שלכם) עבור הסגסוגת סימון ייחודי ובו "רימון כסף" והספרות 925. יפה וחשוב.

יש הרבה השערות למקור המילה "סטרלינג" לתיאור סגסוגת הכסף, אך היא ללא ספק בת כמיליניום לפחות. תיאוריה אחת אומרת שהמקור במילה אנגלית עתיקה steorling, "כמו כוכב", לתיאור מטבעות נורמנים מהמאה ה-11 שהיו בעלי כוכב קטן.

תיאוריה אחרת אומרת שמקור המושג מברית ערי הסחר של הנזה, אשר סוחריה הביאו לאנגליה את מתכות הכסף וכונו ע"י הסוחרים האנגלים Easterlings, אלו שבאו מהמזרח, ועם הזמן זה שובש לסטרלינג...כך או כך, מטבעות סטרלינג הוכיחו עצמם כעמידים יותר ממטבעות כסף טהור שהיה רך מדי ולא עמיד.

ב-1158, ימי הנרי ה-2, הוחלט שעמוד פאונד אחד (ממש מעט שונה מהפאונד הרומי, לא נכנס לזה) יהיה עשוי מ-5,400 גרגירים של כסף סטרלינג במשקל כולל של כמעט שליש ק"ג (שעוד לא הומצא כמובן), אשר חולקו ל-240 מטבעות בשם "פני".

במשך הדורות מלכי אנגליה הורידו את כמות הכסף הטהור בכל פני (כמו שעשה כל שלטון בכל מקום אי פעם), ומטבעות במשקלים שונים ומשונים כמו שילינג, גיני, כתר וFarthing נכנסו ויצאו משימוש, שכן הבריטים עברו לשיטה העשרונית במטבעות שלהם רק ב-1971 (!!). מביך.

אבל למרות כל זה, והחידוש של כסף נייר ודיגיטלי ואימפריה שנולדה וכבשה את העולם וגוועה - השם "סטרלינג" היה ונשאר הכינוי הרשמי ללירות, כלומד פאונד'ס, של הממלכה המאוחדת (לצד הסלנג בימינו "קוויד", שגם הוא כנראה הגיע מלטינית.
אז זהו סיפורו של סמל ומטבע הפאונד, ספרו אותו בפעם הבאה שאתם קונים פיש&צ'יפס ואיזה פיינט ליד בשורדיץ', קונים הביתה איזה מרצ'נדייז יקר מדי של המלך קארל ה-3 או יורש העצר וילהלם.

עד הפעם הבאה,
Kommentarer